08.07.2019

Уголь и металл юга России. 1870 — 1915

1 июля 2019 г. на сайте «Шахты и рудники Донбасса» уважаемый Tw1npeaks раместил статью «Куліков В.О. Вугільна промисловість та металургія Донецько-Придніпровського економічного району Російської імперії впродовж 1870–1915 рр. (Проблеми історії України ХІХ — початку ХХ ст., Вип. 28, 2018)».

https://www.donmining.info/2019/07/kulikov-ugolnaya-promushlennost-metallurgiya.html

Владимир Александрович Куликов — кандидат исторических наук, доцент кафедры истории Украины Харьковского национального университета им. В. Н. Каразина.

Автор материала Tw1npeaks пишет:
» Куліков В.О. Вугільна промисловість та металургія Донецько-Придніпровського економічного району Російської імперії впродовж 1870–1915 рр. // Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст. – 2018. – Вип. 28. – С. 63-89.

Стаття представляє результати комплексного аналізу розвитку вугільної промисловості та металургії Донецько-Придніпровського економічного району Російської імперії у період 1870–1915 рр. Вивчено динаміку виробничих показників і розміщення важкої промисловості в районі, а також визначено його частку в імперському та глобальному промисловому виробництвах. Зроблено висновок, що протягом 1870–1915-х рр. виробництво вугілля, залізної руди та металу в районі зростало експоненційно, але нерівномірно. У цей період металургійна та вугільна промисловість пережили декілька піднесень і спадів, пов’язаних із трансформацією державної економічної політики, робітничим рухом та глобальними економічними циклами. Металургія та вугільна промисловість Донецько-Придніпровського району були висококонцентрованими навіть на тлі загального високого рівня концентрації російської промисловості. Концентрація важкої промисловості району відбувалась за вертикальним принципом: майже всі великі металургійні підприємства розвивались як підприємства із повним циклом виробництва від видобутку сировини, до оброблення металу. Частка району в загальноімперському виробництві вугілля та металу істотно збільшилася протягом останньої чверті XIX ст., унаслідок чого район перетворився на головну паливно-металургійну базу Російської імперії.»

Благодаря работе уважаемого Tw1npeaks мы можем ознакомиться с интересными данными о работе предприятий юга России в дореволюционные годы. Эти сведения приведены в таблицах, размещённых в статье уважаемого Владимира Александровича Куликова.


Теги 1915
Pavelech

Pavelech

Комментарии

Комментариев нет! Вы можете первым прокомментировать эту запись!

Написать комментарий

Только зарегистрированные пользователи могут комментировать.