Сталино-57
22.11.2020

Сталино-57

Леонид Шиманский, неутомимый собиратель разного рода изданий о прошлом города, предлагает ознакомиться с очередным пополнением в его коллекции…

 

Я очень долго искал этот буклет и вот наконец-то он пополнил мою коллекцию открыток. В этом буклете собраны фотографии замечательных фотографов Л. Азриэля и Г. Угриновича. Буклет издан Государственным издательством образовательного искусства и художественной литературы. Тираж всего 50 000 штук.

Предисловие к буклету

Величезні перетворення, які сталися за роки радянських п’ятирічок у Донецькому басейні, особливо яскраво видно на прикладі бурхливого розвитку мита Сталіно. Сорок років тому, напередодні Жовтневої революції, у колишньому селищі Юзівка нараховувалось всього близько 30 тисяч жителів. А сьогоднішнє Сталіно (так у 1924 році було переімtновано Юзівку) — місто з кількасоттисячним населенням, найважливіший центр вугільно-індустріального Донбасу. І навіть старожилові важко буде знайти серед кварталів нових будинків, нових вулиць і проспектів, бульварів і парків рештки старої Юзівкп з її убогими «каютами» і «балаганами».

У місті зосереджено десятки потужних вугільних шахт, металургійний, коксохімічні та машинобудівні заводи, підприємства легкої і харчової промисловості. Науково-дослідні та проектні інститути міста успішно розв’язують складні питання механізації трудомістких процесів на шахтах і металургійних підприємствах.

Зростає мережа навчальних закладів. Інженерів шістнадцяти спеціальностей готує Донецький індустріальний інститут, тисячі юнаків і дівчат вчаться у медичному та педагогічному інститутах і дванадцяти технікумах міста.

Населення донецької столиці має всі умови для культурного відпочинку. Тут працюють два великі театральні колективи — театр опери та балету і драматичний театр ім. Артема, обласна філармонія, два ансамблі пісні і танцю. До послуг трудящих численні кінотеатри, бібліотеки, клуби, палаци культури, телевізійний центр, музеї, спортивні бази.

З кожним днем змінюється зовнішній вигляд міста. Лише на житлове будівництво тут щодня витрачається понад один мільйон карбованців.

Росте і квітне чудове донецьке місто, яскраво втілюючи в своєму розквіті найзнаменніші риси радянської дійсності.

Вид на город из парка культуры и отдыха

Комсомольский проспект

Жилые дома работников угольной промышленности

Гостиница «Донбасс»

Библиотека имени Крупской

Клиника физиотерапии

Театр оперы и балета

Кинотеатр им. Шевченко

Мост по Макеевскому шоссе

Дворец пионеров им. Горького

Дом техники завода им. Сталина

Улица Артема

Стадион ДСТ «Шахтер»

Кинотеатр «Комсомолец»

Жилые дома железнодорожников на бульваре им. Пушкина

Институт «Сталингипрошахт»


Теги 1957
smit_2010

smit_2010

со мной можно связаться по электронному адресу - leonid_shimanski@mail.ru

Комментарии

  1. Pavelech
    Pavelech 24.11.2020, 20:29
    Спасибо!

Написать комментарий

Только зарегистрированные пользователи могут комментировать.